torstai 7. lokakuuta 2010

Soulin katumaisemaa

Olen asustellut Soulissa nyt yli kuukauden. Tässä ajassa en ole ehtinyt nähdä läheskään niin paljon kaupungista kuin haluaisin, mutta jonkinlainen mielikuva on ehtinyt jo syntyä. Yritänkin kuvata näkemystäni metropolista ja sen ihmetyksistä tässä kirjoituksessa.

Ensinäkemältä Soul voi tuntua aika ilmeettömältä kaupungilta. Kaupungilla on kauas ulottuva historia, mutta viimeistään Korean sota ja sen jälkeinen jälleenrakennus on hävittänyt ilmeikkäimmät vanhat rakennukset. Lisäksi Etelä-Korea on kokenut valtavan muuttoaallon maaseudulta kaupunkeihin, joten  identtisiä kerrostaloja näkee ympäriinsä Soulissa, mutta myös muissa E-Korean kaupungeissa.



Pienemmät kadunvarret näyttävät useimmiten tältä, joten ainakin minun on vaikea aina muistaa, mitä reittiä milloinkin olen kulkenut. Kaduilla on niin paljon kylttejä, ettei niitä jaksa alkaa tavaamaan ja vaikka tavaisinkin tuskin ymmärtäisin niiden merkitystä. Tämä kuva on poikkeus siinä mielessä, että usein näillä kaduilla näkee paljon ihmisiä ja aivan turhan isoja autoja, jotka jostain syystä ajattelivat reitin olevan nopein ja paras heille. 

Ainakin viimeisenä kymmenenä vuotena täällä on kuitenkin ryhdytty panostamaan myös kaupunkilaisten asuinviihtyvyyteen. Yksi hyvä esimerkki tälläisesta projektista on mm. Cheonggye Stream. Joki on kokenut historiansa aikana monia vaiheita, mutta Korean sodan jälkeen se päätetiin peittää, kunnes 2003 tehtiin uusi päätös joen elvyttämiseksi.


Joen varsi tarjoaa mukavan, huomattavasti katutasoa rauhallisemman ja hiljaisemman paikan kävellä. Illan hämärtyessä paikalle tuli myös erilaisia katutaiteilijoita, joista ainakin eräs pelle sai suuren suosion lasten ja vähän varttuneempienkin katsojien keskuudessa.Viime aikoina Cheonggye Stream on tosin ollut kiistelyn kohteensa sillä joidenkin mielestä joen jälleenavaaminen on yhteydessä viime vuosien tulviin. Viimeksi pari viikkoa sitten satoi niin paljon, että vesi tulvi kaduilla ja mm. metroasemia jouduttiin sulkemaan. Osa kaupunkilaisista alkaakin olla ilmeisesti sitä mieltä, että he haluavat ennemmin kuivan kuin kauniin kaupungin.

Muitakin viheralueita kaupungissa toki on. Näistä voisin mainita ainakin Soulia jakavan Han-joen alueen sekä vanhojen palatsien ympärillä olevat viheralueet. Soul on toiminut pääkaupunkina 1390- luvulta asti, joten täällä on useita vanhoja keisarin asuin-, hallinto- ja rituaalipalatseja. Soul sijaitsee vuoristoisella alueella, joten lähistöllä on lisäksi useita vaellusmahdollisuuksia.


Maisemaa Han-joelle käsin. Alan tykästyä taustalla näkyviin vuoriin. Kotona vuoria näkee vain Muumeissa. Eräänä aamuna ylitin joen metrolla juuri auringonnousun aikaan ja näkymä oli huikea. Ehkä jopa sen arvoista, että heräisin näkemään tapahtuman uudestaan kameran kanssa.

 Vanhoja herrasmiehiä viettämässä päiväänsä Jongmyo Shrinen edustalla. Suurin osa herroista näytti pelaavan otheloa. Haluaisin tietää, missä on vastaava rouvasihmisten tapaamispaikka.

Toistaiseksi en ole onnistunut löytämään naisten vapaa-ajanviettopaikkaa, mutta hameväelle tarkoitetun parkkialuuen löysin. Ruudut ovat saman kokoisia kuin normaaleissakin parkkiruuduissa, mutta ruutujen taakse on jätetty enemmän peruutustilaa. Idea voi olla hyvä sillä ruutuun osuminen on toisinaan haastavaa, kuten kuvastakin näkyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti