maanantai 13. syyskuuta 2010

Korealainen ruoka

Kotopuolessa varsinkin äitiä tuntuu huolestuttavan syömiseni uudessa ruokaympäristössä. Voisin hiukan kuvata täkäläistä ruokaa ja ehkä viimein vakuuttaa myös kotiväen siitä, etten todennäköisesti kuole nälkään tämän lukukauden aikana.

Taustoitukseksi täytyy sanoa, etten ollut koskaan syönyt korealaista ruokaa ennen Souliin tuloani. Tiesin sen verran, että täkäläinen ruoka on tulista ja, että merellisiä otuksia voi löytää riisinsä joukosta. Nyt parin viikon jälkeen voin todeta, ettei ruoka aivan mahdottoman tulista ole, enkä ole tilannut kertaakaan annosta, jota en olisi pystynyt syömään loppuun asti. Toistaiseksi pidän enemmän kiinalaisesta ruuasta, mutta en missään tapauksessa sanoisi korealaista ruokaa pahaksi. Tulen varmasti kaipaamaan täkäläisä ruokia kotiin palattuani.. ainakin hetken riisittömän jakson jälkeen.

Merellisiä elementtejä löysin ensimmäisen viikon aikana runsaasti nuudeleiden ja riisin sekaan kätkeytyneenä. Söin kolmena päivänä mustekalaa ja eräällä lounaalla löysin ravun keitostani. En oikein osannut toimia kovakuorisen möhkylän kanssa, joten jätin sen oman onnensa nojaan keiton rippeiden sekaan. Tässä vaiheessa todettakoon, etten sisämaan asukkina ole koskaan tottunut syömään meren antimia. 

Korealaiset syövät ruokansa metallisilla tai muovisilla, hiukan litteillä syömäpuikoilla. Olin aiemmin oppinut jonkinlaisen väärän syömäotteen puisilla pyöreillä puikoilla, mutta huomasin hyvin pian, ettei sama tyyli toimisi metallisilla puikoilla, jotka ovat huomattavasti puisia liukkaammat. Nyt parin viikon päivittäisen harjoittelun jälkeen syöminen onnistuu vaihtelevalla vauhdilla, mutta yleensä saan annoksen loppuun ennen ruuan jäähtymistä. Puikkojen kanssa pöytään katetaan yleensä myös lusikka, jolla voi syödä keittoja sekä riisiä. Toisinaan, jos ruoka ei ole perinteistä korealaista ruokaa vaihtoehtona on myös haarukka.

Korealaiset tuntuvat muiden Aasialaisten tapaan syövän riisiä/nuudeleita päivän jokaisella aterialla. Itse en ole vielä innostunut riisistä aivan niin paljon, joten ostan lähikaupasta muroja, maitoa ja jugurttia. Kotiväkeä kiinnosti, miltä jugurtti ja maito maistuvat ja täytyy sanoa, että ne maistuvat aivan maidolta ja jugurtilta. Lounaan olen viime aikoina syönyt kampuksen ruokaloissa ja illalla voin mennä johonkin lähialueen ravintoloista tai nauttia valmisaterian asuntolan keittiössä. 

Päivän menu esillä yhdessä kampuksen ravintolassa. Hintahaarukka kampusalueella vaihtelee 2000-7000wonin välillä. (Joka on kurssista riippuen1.3-4.8e)

Paistettua riisiä, joka ei sisältänyt mitään merellistä, eikä ollut edes tulista. Yleensä ruualla kuin ruualla tarjotaan myös jonkinlaista lientä.

Korealaista pizzaa, joka ainakin tekotapansa puolesta muistuttaa enemmän lättyä. Tähän oli leivottu vihannesten lisäksi mustekalaa. Olen maistanut myös Kimchi pizzaa, joka oli kyllä todella hyvää. Kimchi on yleensä tulista kiinankaalia ja sitä tarjotaan kaikkien ruokien lisukkeena.

Korealaista lihakeittoa. Riisin voi kipata keittoon sekaan tai syödä lisukkeena. Taustalla näkyy punaista Kimchiä.

Instant-Ramenia. Valmisruoka on täällä aivan samanlaista kuin kotonakin. Paketin kyljessä olevaa herkkua ei ole tunnistaa paketin sisällöksi.

 Korealainen grillipaikka. Lihan saa grillata itse ja se syödään salaatinlehdeltä muiden lisukkeiden kera.

2 kommenttia:

  1. Hei kuulostaa aika hyvältä noi ruuat! Ite oon huomenna lähdössä JYUlta Kiotoon vaihtoon ja en oo ennestään syöny japanilaista ruokaa muuta kun kaksi kertaa viime viikolla niin toivottavasti löydän yhtä paljon hyvää syötävää kun sä oot löytäny! :D

    VastaaPoista
  2. En epäilisi ollenkaan, etteikö Japanista löydy maukasta syötävää. :) Täällä on jonkin verran korealaisia versioita japanilaisesta ruuista, kuten pork cutletista ja nuudeleista ja ainakin ne on ollut hyviä. Itse asiassa kuvissa ollut paistettu riisikin taitaa olla lähempänä kiinalaista keittiötä kuin korealaista.

    VastaaPoista